Startpagina.

redactie.

historiek.

abonnement.

huidige jaargang.

oude jaargangen.

fotogalerij.

help ons.

contact.

repertorium.

links.

dialect.

wat is nieuw.

  U bevindt zich hier :

Het contactblad voor de Maaseikenaar

Foto : John Golsteyn
De Maaseiker “deugden”

 Beeldengroep “Maaseiker Deugden”

Startpagina > Fotogalerij  > Maaseiker Deugden

Op 21 augustus 1994 werd op de Bosstraat op initiatief van de “Stichting voor Cultuur” de beeldengroep “KAAL - LUI - LEKKER - HOVAARDIG” onthuld door voorzitter Pieter Timmermans (Beegden-NL) en burgemeester Ghislain Vermassen.  Cultuurschepen Dirk Verlaak hield vooraf een inleiding en droeg de beeldengroep van de hand van kunstenaar Roland Rens op aan alle Maaseikenaren.

De oorsprong van de vier (on)deugden die aan de rasechte Maaseikenaren van “binnen de wallen” werd (en misschien nog wordt) toegeschreven dient gezocht in de animositeit die vroeger tussen stad en (omliggend) dorp(en) bestond.

De stedelingen hielden er een andere levensstijl op na en dat wekte afgunst op bij de dorpelingen.  KAAL (dialect) verwijst naar de uiterlijke fierheid en sluit nauw aan bij HOVAARDIG. Van Daele omschrijft “kaal” als iemand die zich gedraagt als een heer/dame, zonder over de feitelijke middelen te beschikken. LUI spreekt voor zich, LEKKER verwijst naar het bourgondische leven van de stedeling (eten en drinken) en HOVAARDIG gaat dan weer in de richting van het eerste, het  trotse, hoogmoedige laatdunkend karakter.

fotogalerij