Startpagina.

redactie.

historiek.

abonnement.

huidige jaargang.

oude jaargangen.

fotogalerij.

help ons.

contact.

repertorium.

links.

dialect.

wat is nieuw.

  U bevindt zich hier :

Het contactblad voor de Maaseikenaar

Foto Rik Nulens

 De monumententafel voor blinden

Startpagina > Fotogalerij  > Monumententafel

Dank zij het zoveelste initiatief van de KIWANIS MAASEIK werd de stad weer een prachtig en zeer origineel monument rijker.  De onthulling vond plaats op 10 augustus 2001 door de toenmalige voorzitter van deze vereniging dhr. René Schouterden en dit ter gelegenheid van de opening van de “14e editie Hartbufkes Preuve”.

Het monumentje is van de hand van Lieve en Roland Rens en stelt in feite een maquette voor van de Maaseiker Monumenten, doch op zo een speciale manier dat de blinde -slechtziende aan de hand van brailleschrift en reliëf-tekeningen een beeld krijgt van de bezienswaardigheden van onze stad.

Als onderwerp voor de maquette werden vele boeken gebruikt die handelen over de geschiedenis van Maaseik en meer in het bijzonder over de architectuur. De voorpagina’s van verschillende boeken beelden een detail of een gevel uit.  Sommige boeken zijn door ouderdom dichtgeroest en kunnen niet meer open.  Andere liggen open op een markante bladzijde.  Nog andere kunnen dan weer geopend worden.  Elk boek vertelt een verhaal over Maaseik.  Het was echter onmogelijk al de gevels van onze stad in dit ene kunstwerk onder te brengen.  Vandaar dat de kunstenaars de vrijheid kregen zelf een keuze te maken wat resulteerde in een stuk geschiedenis van de bouwkunst van de stad.  Deze boekenstapel ligt op een antieke biedermeiertafel die verwijst naar de gezelligheid en de gastvrijheid van de Maaseikenaar.  Als “presse-papier” werd de boekenstapel bekroond met een “Bokkenrijder met een gulle lach” en een rugzak met daarin een “eikedröpke”.

Het gieten van het beeld in brons (ong. 750 kg) gebeurde in de “Koninklijke Eijsbouts klokkengieterij” in Asten (NL)

fotogalerij